Skuldersmerter

Skulderens anatomi

Skulderen består av ben, ligamenter, sener og muskler som forbinder armene til kroppen. Kragebenet, skulderbladet og overarmsbenet er de tre beina som utgjør skulderleddet. Det finnes en rekke leddflater i skulderen som er med på å gjøre det mulig og heve armene over hodet. Disse er også med på å bevege armene i sirkulære bevegelser, som fremover og ut fra kroppen. Skulderen har en støtpute som hjelper til med å stabilisere skulderleddet, og en muskelgruppe kalt rotator-cuffen som består av fire muskler som er med på å stabilisere skulderleddet. Skulderen er kroppens mest fleksible ledd og består av to slimposer, disse hjelper til med å redusere friksjon mellom de bevegelige delene i leddet.

Skuldersmerter

Mange opplever smerter omkring skulderleddet, eller i leddet mellom kragebenet og skulderen. Skulderen kan være komplisert å forstå, da det er et ledd som beveger seg i alle plan og retninger. Skulderen samarbeider med flere forskjellige strukturer, og er avhengig av god, normal rytmisk bevegelse mellom skulderbladet, ryggen, kragebenet og overarmen. Skulderbladets stilling og muskulaturen rundt skulderbladet og leddet spiller en viktig rolle i all armbevegelse. Fungerer ikke dette samspillet kan det over tid utvikle seg til smerter og irritasjon i skulderleddet.

Vanlig årsaker

Smerter og plager i skulderen kan skyldes funksjonelle feil i skulder og arm. Skuldersmerter kan blant annet oppstå på grunn av sykdom i selve leddet, idrettsskader eller betennelse i omkringliggende strukturer. De fleste tilfeller av skuldersmerter skyldes ofte overbelastning eller feilbelastning, som kan gi smerter under spesifikke bevegelser eller trening. Det kan også oppstå smerter i skulder på grunn av muskelknuter og nedsatt bevegelighet i nakken som gir utstrålende smerter til skulder. Nakke, skulder og arm må ofte kartlegges ved skuldersmerter da disse strukturene kan ha innvirkning på smertene i skulder.

Utredning og behandling

Hos oss går vi grundig igjennom din sykehistorie for å kartlegge hvilken behandling som passer deg som pasient best. Muskulatur, skjelett, nerver og betennelser produserer ofte forskjellige typer smerter og har ulikt smertemønster. Derfor bruker vi god tid på sykehistorien med pasienten for å danne et bilde av hvor symptomene er lokalisert, og hva slags symptomer det er snakk om. I behandlingen benyttes det en rekke teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, nervesystem og bindevev.

Du kan lese mer om gangen i behandlingen hos osteopaten på "hva skjer hos osteopaten"

Tips og trisk

Unngå ensidig arbeid i skulderhøyde eller over hodet. Tren muskulaturen i skulder, nakke og mellom skulderbladene for å opprettholde balansen i styrke mellom fremsiden og baksiden av skulderen.

TLF: 948 45 645  |  E-post: osteopat.lundsten@gmail.com  |  Myrveien 12, Ås

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Instagram - svarte sirkelen