Ryggsmerter

Ryggens anatomi

Ryggraden består av nakken, brystryggen og korsryggen. Nakken er den mest mobile delen av ryggraden, etter den kommer korsryggen som beveger seg fint i sidebøy og rotasjon. Brystryggen er den delen av ryggsøylen som har minst bevegelighet, dette skyldes blant annet ribbekassen. Ryggsøylen består av 7 nakkevirvler, 12 brystvirvler og 5 korsvirvler, med mellomvirvelskiver, muskulatur, leddbånd, cerebrospinalvæsken og ryggmargen med nerver.

Ryggsmerter

Ryggsmerter kan være svært smertefullt og de fleste av oss vil en eller annen gang oppleve å ha vondt i ryggen. Smerter i korsryggen er smerte som er lokalisert mellom nederste ribben og rumpeballene. Smertene kan være lokale eller de kan stråle ned i setet og noen kan også kjenne smerter på fremsiden, i lysken. Smertene kan være akutte eller kroniske, de kroniske smertene er smerte som har en varighet på 12 uker eller mer. Akutte korsryggsmerter kan blant annet være kink, hekseskudd eller akutt lumbago, som betyr vondt i ryggen.  

Vanlige årsaker

Det kan ofte være vanskelig å vite årsaken til smertene. Smertene kan oppstå plutselig og gjerne i forbindelse med belastning som for eksempel ved et tungt løft, som kan føre til forstrekning av ryggmusklene. Andre ganger kan smertene komme gradvis og i noen tilfeller kan også akutte smerter i korsryggen komme av helt uskyldige ting med lett belastning, som å ta på buksene. I sistnevnte tilfelle har man ofte merket et ubehag i forkant av kinken.

Utredning og behandling

Hos oss går vi grundig igjennom din sykehistorie for å kartlegge hvilken behandling som passer deg som pasient best. Muskulatur, skjelett, nerver og betennelser produserer ofte forskjellige typer smerter og har ulikt smertemønster. Derfor bruker vi god tid på sykehistorien med pasienten for å danne et bilde av hvor symptomene er lokalisert, og hva slags symptomer det er snakk om. I behandlingen benyttes det en rekke teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, nervesystem og bindevev.

Du kan lese mer om gangen i behandlingen hos osteopaten på "Hva skjer hos osteopaten"

Tips og triks

Å holde seg i bevegelse er et godt råd mot ryggsmerter. Juster mengden bevegelse ut ifra dine smerter. Gå for eksempel frem og tilbake mellom stuen og kjøkkenet, eller gå en rolig tur i skogen.

TLF: 948 45 645  |  E-post: osteopat.lundsten@gmail.com  |  Myrveien 12, Ås

  • Facebook - svarte sirkelen
  • Instagram - svarte sirkelen